Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Фермата | May 6, 2021

Scroll to top

Top

За събитието

Списание ENTERPRISE с подкрепата на Асоциацията на Земеделските производители в България и Национална Асоциацията на Зърнопроизводителите има удоволствието да ви представи Регионалните бизнес Форуми за добри практики в сектор ЗЕМЕДЕЛИЕ – „ФЕРМАТА”, които организира вече 4 поредни години, под бранда:

                 ФЕРМАТА

                 farming

Знаете ли, че ако сте собственици на пасище в защитена зона и ви е забраненено да обработвате тази земя, то вие имате право на европейско финансиране за поддръжката й?  А наясно ли сте, че имате реалната възможност да превърнете пустеещата си къща на село в печеливш бизнес? Списание ENTERPRISE вече 4 години поред дава отговор на тези и още много въпроси, свързани с добрите практики и възможности при развиването на земеделско производство и инвестиции в селските райони, именно на тези форуми както и в рубриката ни ”Фермата” .

В днешно време все повече работещи предприемчиви хора оставят престижната работа в града, за да се преориентират към земеделско производство. Немалко са добрите примери за бивши мениджъри или собственици на бизнес, които успешно развиват биоземеделие, добиват нетрадиционни култури, или се занимават с атрактивен еко и селски туризъм. Факт е, че тези начинания могат да бъдат не само интересни и алтернативни, но и безспорно печеливши.

Същевременно обаче, развиването на земеделска дейност е сериозно предизвикателство, чиито особености и възможности за финансиране не са достатъчно популярни.

Причините за това са много – от една страна схемите за финансова помощ по линия на Програмата за развитие на селските райони са усложнени и често зле комуникирани, от друга над земеделския сектор все още тегне лошата репутация на предприсъединителната програма САПАРД, а от трета – бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС за следващите 7 години като цяло е изпълнено с въпросителни.

Ние от сп. ENTERPRISE сме наясно както с възможностите, така и с рисковете на инвестициите в селскостопанска дейност в съвременните условия, най-вече за по-малките земеделци, които трудно могат да се конкурират с крупните играчи. Също така обаче сме уверени, че моментът България да развива интелигентно и устойчиво своя огромен земеделски потенциал отдавна е дошъл. Налице е и предприемческия дух, без който нито един бизнес – независимо дали земеделски или високотехнологичен, не би могъл да просъществува.

Ето защо 2013г. решихме да организираме тези форуми под бранда ”Фермата”, в които ще  представяме добрите практики в сектора, чрез подкрепата на отбрани и успешни земеделски фермери и земедески предприемачи в лицето на техните собственици и управители, както актуални казуси и тенденции, възможности за финансиране по линия на ЕС и различни пазарни инструменти.Във фокус, както при всички наши инициативи, ще бъдат добрите практики и полезните бизнес съвети, директно приложими в реални условия.

Организатор

С подкрепата на

Медийни партньори